doorstroom-arbeidsmarkt
Wat verwachten we van je? > Wie ben je?
Je kiest de studierichting Biotechnologische en chemische technieken als je wetenschappelijke inzichten wilt opbouwen.
Je bouwt theoretische kennis op. Daarnaast zal je ook wetenschappelijke methoden leren toepassen. Vooral labo-en productietechnieken komen aan bod, in samenhang met STEM-vaardigheden. Daarbij gebruik je gegevens of meetwaarden. Je leert ook om met kennis van zaken te werken met stoffen en organismen. Je voert onderzoek en ontwikkelt een oplossing voor problemen door hierbij de verschillende STEM-disciplines te verbinden.
Wat leer je?
Dit is zowel een theoretische als een praktische studierichting.
- Je krijgt uitbreiding van chemie: classificatie, chemische formules en reacties, structuur en eigenschappen van stoffen, stoichiometrie ...
- Je leert over labobeheer: veiligheid, milieu en kwaliteit.
- Je leert over de productiesystemen van de voedings-, chemische en farmaceutische industrie.
- Je leert principes van biotechnologische en chemische technieken, zuren en basen, reacties als dynamisch proces.
- Je leert analysetechnieken en biochemische productietechnieken.
- Je krijgt uitbreiding van biologie: celtypen en weefsels, genetica en biotechnologie.
- Je krijgt uitbreiding van wiskunde: goniometrie en vectoren, analyse en algebra, beschrijvende statistiek.
Wat wil je?
Na het zesde jaar ben je voorbereid op het hoger onderwijs. Verschillende professionele bachelors in biotechniek, ergotherapie, medische beeldvorming en radiotherapie, mondzorg, orthopedie, verpleegkunde, voedings-en dieetkunde of vroedkunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs zijn mogelijk.
Ook een graduaatsopleiding aan het hoger onderwijs behoort tot de mogelijkheden.
Een andere mogelijkheid is je verder specialiseren door een Se-n-Se (secundair na secundair) opleiding te volgen zoals farmaceutisch technisch assistent of chemische procestechnieken.
Maar je kan er ook voor kiezen om onmiddellijk aan de slag te gaan als laboratoriumassistent, labotechnisch medewerker of operator in de voedings-, chemische en farmaceutische industrie.