In 2018 is het 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog, ook de Groote Oorlog genoemd. Op vele plaatsen wordt dit herdacht. Ook campus de helix wil de boodschap van NOOIT MEER OORLOG mee uitdragen. Roosje Chini en Pollie Gregoor, twee bekende Maasmechelse kunstenaars en Marc Milissen, onze vroegere leraar PO en kunstenaar, werden gevraagd om een vredeskunstwerk uit te denken. Leerlingen uit diverse klassen van verschillende belangstellingsgebieden en twee leerkrachten stelden zich kandidaat om mee te werken. Het kunstwerk werd op 9 november 2018 onthuld en heeft sindsdien een permanente plaats op het schoolterrein.
Roosje Chini en Pollie Gregoor |
Roosje Chini en Pollie Gregoor zijn een kunstenaarskoppel uit Maasmechelen.
Ze proberen al hun hele leven de wereld een klein beetje warmer, intenser en menselijker te maken via de taal van hun schilderijen, beelden, installaties, tentoonstellingen en land-artprojecten in binnen- en buitenland.
In Maasmechelen springen vooral enkele grote realisaties in het oog:
- het ‘monument van het mijnverleden’ op de rotonde aan de mijngebouwen
- ‘Schipper, mag ik overvaren’, een grote boot in de voortuin van rust- en verzorgingstehuis Heyvis
- het ‘monument van de putmannen’ aan de Sint-Barbarakerk.
Marc Milissen is op onze campus nog gekend door onze leerlingen van de tweede en de derde graad. Hij is niet alleen kunstenaar in de artistieke zin van het woord maar hij heeft ook de gave om kunstzinnig talent bij onze leerlingen aan te wakkeren. Wij zijn dan ook blij dat hij mee de schouders zet onder dit kunstproject.
Symboliek van het kunstwerk
Vijftien leerlingen en twee leerkrachten van campus de helix hebben samen met Roosje Chini en Pollie Gregoor gewerkt aan het vredeskunstwerk. De leerlingen kwamen uit diverse klassen van verschillende belangstellingsgebieden. Het monument staat er niet zomaar, het straalt een symboliek uit.
- Het kunstwerk heeft een stevige basis van beton, en heeft wortels diep in de grond, zoals een boom. De boom staat symbool voor de volwassenen die op campus de helix en in Maasmechelen de jongeren dragen.
- De boom heeft vier zijden, ook te zien als de bladzijden van een open boek. Op iedere zijde staat een regel van een gedicht dat de boodschap van vrede verwoordt, waar je ook begint te lezen.
- Op de vierzijdige stam van de boom zitten roosters, waarin duizenden naamplaatjes (dogtags) zullen rinkelen, waarmee iedereen die bij campus de helix is betrokken het manifest van het beeld onderschrijft.
- Bovenop de stam staan vijf silhouetten, samengesteld uit de silhouetten van de medekunstmakers, die op vrijwillige basis een aantal woensdagmiddagen hebben meegewerkt aan de uitwerking van ideeën van de kunstenaars Roosje en Pollie.
- De silhouetten lossen een heleboel vogels als boodschappers van vrede. Het zijn niet enkel vredesduiven, maar een rijke schakering aan vormen. Zo wordt de diversiteit van campus de helix, van de wereld van vandaag en zeker die van morgen onderstreept.
- De vlucht van de vogels vormt een spiraal, een helix, op weg naar boven om de vrede uit te dragen.
jongeren van vandaag | vleugels in de wind | boodschappers van vrede | op weg naar morgen
Inhuldiging vredeskunstwerk - after movie
Inhuldiging vredeskunstwerk op TVL
Roosje Chini en Pollie Gregoor over het vredeskunstwerk en dogtags
Activiteiten bij de herdenking van de Groote Oorlog
Muziek bij de video's naar een idee van Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Mechelen aan de Maas
video 1: Te Velde en Friends for Life (Dizzy Stratford), video 2: Visions of flight (Robert Sheldon)